Final Fantasy Universe – så började det

Det var hösten 1997 och Final Fantasy VII hade precis släppts i Sverige. Jag (Bobby Westberg / Webmaster) hade förbokat spelet och läst allt jag kunnat om det på internet och i tidningar. Kompisar som spelat FFIV och FFVI hade talat extremt gott om spelserien och jag hade sett dem spela lite. När spelet väl kom satte jag mig ner och spelade direkt, det var magiskt. Dagarna efter började jag med hemsidan i Words HTML-editor. Jag hade gjort en enkel hemsida några år tidigare men inte hållt på sen dess, men jag lärde mig snabbt igen. Till början var det bara nån bild och lite text som hjälpte besökarna med spelet. Jag hade ungefär 1-5 besökare per vecka. Förutom FFVII-sajten hade jag en sajt om Mutant Chronicles (ett rollspel), Doomtrooper (ett kortspel), Arkiv X och rollspelsserien Phantasy Star (som introducerade mig till RPG-genren). Men det var nästan bara FF7-sajten som besöktes så jag la ner de andra i brist på tid och ork.

En blir två – Final Fantasy VIII

Jag byggde ständigt på sajten och efter ungefär ett år kom Final Fantasy VIII så jag gjorde en sajt till det spelet med. Till början hade jag en engelsk och en svensk version. Den engelska versionen hade dock dåligt med besök och att ha två versioner uppe samtidigt tog enorm tid, så den lades ner. Sen så var min engelska inte så bra på den tiden. Samtidigt som FFVIII-sajten kom upp så började jag kalla sajterna gemensamt för <=- the FINAL FANTASY Universe -=>. Nu är dock bara “Final Fantasy Universe” kvar av det namnet, även förkortat FFU. Man kan även säga att det var här vi började med att åter igen bryta ny mark genom att för varje FF-sajt ha en helt egen och unik design. Övriga FF-sajter på nätet hade samma design för alla sina delsidor, men inte vi och enligt flera undersökningar så har våra besökare sagt att de gillar våra olika designer.

Mer än bara guider

Den första nyheten skrevs på denna sajt år 2000, i form av en artikel. Jag recenserade även det första spelet, FFVIII. Detta blev en grundsten till det som senare blev våran nyhetssajt. Jag introducerade också vårat nyhetsbrev för första gången, och möjligheten att få hjälp med FFVII och FFVIII direkt via e-post, något vi var helt unika med, och fortfarande är i rätt stor utsträckning. Jag testade även med färdigkodade forum och chattare några gånger men de gick inte alls hem. Vi hade för få besökare, de stannade inte så länge, de återkom inte så ofta, och funktionerna låg lite i skymundan. Så funktionerna togs bort.

Utvecklingstakt: “Haste”

För varje FF-spel som påbörjades av dåvarande Squaresoft så startade jag en sajt om det med bilder och rykten. När spelet sen släpptes så utökade jag med guider och annan information. Efter att FFIX-sajten varit uppe ett tag, nämligen 9:e september 2001, så började jag att där skriva nyheter. Till början skrev jag dem vanligt på sidorna, korta. Men senare växte detta och jag började använda databaser för att enkelt ändra, formatera och söka nyheter. Detta år började jag på allvar lära mig ASP, som krävdes för att kunna lägga in nyheter i databaser. Hela sajten lämnade min gamla gratisadress hos Telenordia och flyttade till gratishotellet Brinkster som stödde ASP och Access-databaser. I samma veva rekryterade jag sajtens första skribent.

www.ffuniverse.nu

21:a december 2001 så öppnade jag domänen www.ffuniverse.nu (som ni nu använder) och nya FF-sajter skapades. Rätt så snabbt så ökade vårat besöksantal drastiskt, vårat antal sajter och mängden innehåll. Det kom flera frivilliga och hjälpte till med att skriva nyheter och information till sajterna. Då var vi rätt små jämfört med andra svenska sajter i samma område men att hålla på med FFU var (och är fortfarande) det bästa jag vet så man slet vidare. Runt denna tid introducerade vi nåt som vi nu kallar TopNav. Nämligen den meny ni ser överst på alla sidor. Via den kunde man snabbt ta sig mellan alla våra sajter och detta ledde till att folk fick upp ögonen för alla våra FF-sajter.

Nyhetssajten

I början av 2002 kom våran första nyhetssajt efter att ha legat på FFIX-sajtens startsida. Tidigare skrevs alla nyheter på FFIX-sajten och vissa artiklar och recensioner låg på FFVIII-sajten, det höll helt enkelt inte. Designen var dock misslyckad så redan i mars det året kom version två. Det var då vårat fokus började gå över till att även ha annat än FF-nyheter och FF-sajter på FFU. Vi breddade oss till allt som kom från Square Enix. Men nåt namnbyte var och är inte aktuellt. Version två skapades hur som helst i två versioner, en tung med mycket grafik, och en lätt. Den var riktigt jobbig att koda, dels på grund av valet men även av dessa knepiga tabellstruktur. Sen var alla nya besökare tvunga att välja design innan de kunde komma in, vilket krånglade till det rejält. Speciellt eftersom många blockerade Cookies och därmed fick göra om valet vid varje besök. Lite mer än ett år senare kom versio tre. Och i december det året (2003) så kom julkalendern till Nyhetssajten för första gången och den blev riktigt uppskattad så vi har fortsatt med den.

Communityn

Den 15:e april 2002 slutfördes ett projekt jag smugit med i någon månad, nämligen en community för FF-fans. Vi hade redan ett gratisforum uppe men jag ville ha nåt mer och ge besökarna en anledning att besöka sajten varje dag och samtidigt prova på hur pass mycket jag kunde koda i ASP. Där kan medlemmarna träffa på bekanta Mog, samla Gil, skriva Mogmails, prova sina kunskaper i Final Fantasy-frågesport, och mycket annat. Communityn är nu en stor och självklar del av FFU och vi har många medlemmar. Där har många träffat vänner för livet, träffat en livspartner, ja communityn har varit extremt viktig för många. Communityn byggs ständigt på, likaså övriga sajter. Ett halvår senare kom version två. Version tre kom i mars 2004 efter att ha utvecklats i över sex månader. Den senaste versionen är nummer fyra och kom nyår 2005. Vi håller redan på med planering av version fem, även om det är mycket planering kvar då vi vill göra allt rätt denna gång.

FFU i 2005

Nu är vi den allra största FF-sajten i hela norden, och helt klart med bland de största i europa. Konkurrensen i början var hård och länge låg vi efter, men konkurrensen sporrade oss än mer att ge 110%. Nu är konkurrensen inte lika hård men ändå ångar vi på mer än vi nånsin gjort förut. Planerna för FFU är stora och spänner över många år framöver. Jag är fortfarande ensam på utvecklingsfronten men får stor hjälp av Communityns användare med att leta fel, rätta stavfel, skriva texter och komma på nya funktioner. Vi får inte heller glömma de flitiga Moderatorerna och Administratörerna som ser till att reglerna hålls.

Nu senast tog vi steget med Nyhetssajten 4.0, lite mer än ett år efter versionen innan, och lämnade ASP-kodandet till förmån för ASP.NET. Det är en ny version av plattformen ASP och trots att den bär samma namn som föregångaren så är den helt annorlunda. Jag började med att försöka koda om nyhetssajten till ASP.NET under våren 2005. Först till sommaren blev jag helt klar då universitetsstudierna vid sidan av tog massor av tid. Jag kunde inget ASP.NET alls då jag började men har nu lärt mig en hel del. Men det är egentligen inte bara koden som är ny (lämnade även gammal HTML till förmån för XHTML) utan också lite av vårat tänkande. Det hela är t.ex. mycket bättre organiserat. Fräscha och nydesignade databaser backar upp sajten. De flesta sajterna har nu en och samma design, för att underlätta för besökarna, och alla felmeddelanden visas i ett gemensamt system. Designen i sig är enklare, ljusare och överskådligare än ni varit vana vid. Allt är optimerat för att gå så snabbt som möjligt samtidigt som säkerheten varit enormt viktig.

Vart kommer vi härnäst då? Det var en bra fråga, det vet jag inte faktiskt. Vi kommer så klart fortsätta utveckla de sajter vi har, samt utveckla nya. Vi kommer fortsätta fokusera på enbart spel från Square Enix, och främst Final Fantasy.

2006 och framåt

Webmaster – Bobby – tar här en längre paus från sajterna, och lämnar över rodret till några andra duktiga. CAPSLOCK och Icecap/Seb, för att nämna några. Först efter 5 års vila återvänder Bobby och sätter allt helt upp och ner. Det påbörjas ett stort jobb, kanske det största någonsin på FFU, som blir färdigt i 2012.

2012 och framåt

Vårt 15-årsjubileum. Bobby är tillbaka och utvecklar och designar på sajten sedan några månader, och mycket har hänt. Vi börjar flytta våra guider – en efter en – till en ny del på FFU – “guide-servern”. Den kör WordPress och en helt ny design utvecklad i PHP (ett så kallat “Theme”).

Rent tekniskt är detta det största som hänt FFU sedan det gick från att vara enkla Word-filer till att baseras på serverkod och databaser.

20-årsjubileum

Mer info kommer …

R.I.P. Communityn

I februari 2021, efter 19 år i svenskarnas tjänst, läggs communityn ned. Det var inte ett lätt beslut, men tekniskt sätt var den mer än 10 år gammal, full av säkerhetsbrister, och de enda servrarna som kunde köra den gamla koden de kostade multum. Så vi fick ge upp just denna del.

2021 – migrerat

I april samma år har vi flyttat den sista koden. Enorm tid och energi har lagts på att uppgradera all kod, och flytta in alla statiska sidor i vårt dynamiska WordPress-uppsätt, på ny billigare server.

Den stora förvanlingen av FFU är äntligen färdig.