Vad är det för speciellt med Final Fantasy?

Final Fantasy förkortas ofta till bara FF, därför heter vi FFUniverse. Final Fantasy är en spelserie utvecklad av det japanska spelföretaget Square Enix. Tidigare hette företaget Squaresoft, men sedan den första april 2003 gick de ihop med största konkurrenten Enix. Spelen har släppts i flera helt fristående delar världen över. Varje spel har sin egen story, värld, karaktärer, bossar, osv.

Det som kännetecknar Final Fantasy-spelen är så klart titeln, men även dess makalösa grafik och musik. Du stöter även på Chocobos, som är en stor gul fågel (likt en kyckling) som dina huvudrollskaraktärer kan rida på och en man vid namn Cid. Namnen på magier och vapen brukar också återkomma i spelen.

Final Fantasy tillhör spelgenren RPG – Role Playing Games, alltså rollspel. Du styr en hjälte genom ett långt uppdrag på flera timmar, oftast för att rädda världen. På vägen träffar du på nya kompisar som följer dig. Du kan gå runt i byar och grottor och prata med folk eller leta ledtrådar. Du kan också besegra fiender med svärd och magier eller åkalla stora monster som hjälper dig.

Denna typ av spel passar tyvärr inte alla. Det är en hel del dialog (text och/eller tal). Men för de som vill ha en djup story och många speltimmar är rollspel – och speciellt Final Fantasy – verkligen att rekommendera. Spelen är inte särskilt svåra, även om du kan fastna på en boss eller två, så de flesta kan spela dem. Förutsatt att du är bra på engelska, förstås.

Final Fantasy är en av världens största och mest välkända spelserier. Om du vill veta vad som gör oss så galna i denna serie ska du helt klart testa att spela lite. Det Final Fantasy-spel som de flesta anser vara bäst är Final Fantasy VII (VII är romerska och betyder 7) till PlayStation och Final Fantasy VI (VI betyder 6) till SNES och PlayStation. Men även Final Fantasy X (X betyder 10) till PlayStation 2 är populärt, speciellt då det är det första FF-spelet med röster. FFX har dessutom kommit ut nu med ny, uppdaterad grafik och finns att få tag på i många onlineaffärer.

Kolla gärna runt på våra FF-sajter för mer information om varje spel, där har vi även bilder.

När du valt vilket FF-spel du känner för att börja med så gäller det att hitta det. Tyvärr finns bara de senaste i butikerna. Men om spelbutiken säljer begagnat kan du hitta spelet ändå. Får du inte tag i spelet kan du alltid prova att söka på sajter som Tradera, Blocket och eBay där de säljer begagnade saker. Du kan självklart alltid fråga någon kompis om de har något FF-spel du kan få låna.

Välkommen till Final Fantasys fantastiska värld!