Vi står nu i mitten av april. Flera år av migrering från gammal utdaterad kod skiven i VBScript / ASP classic, och lite ASP.NET, till ett gäng mer moderna wordpress-installationer. Från att tidigare bara kunna göra ändringar i text genom att direkt ändra statisk html-kod och ladda upp över FTP, till att styra all text, struktur och bild över ett smidigt admin-system. Vi har kommit en lång väg även om det tagit tid.

Så långt i 2021

I februari flyttade vi de sista guiderna in i WordPress. Då kunde alla gamla guider stängas av. Samtidigt ströps de sista delarna av annan gammal teknik vi hade, så som gamla framsidan, gamla uppdateringssidan, gamla felsidor och de sista spåren av FAQ-sajten. Allt ersattes med sidor på WordPress.

Hundravis av små filer med gammal teknik har en efter en tagits bort i år. Allt från en liten textfil som höll reda på antal max inloggade till små bilder till mobilvisningar, som inte användes.

Det största vi gjorde var nog att helt radera communityn. Hundratals filer rätt i soptunnan. Men med en myriad av säkerhetsproblem och över tio år gammal kod så var det nåt vi var nödvändiga att göra. Alla medlemmar har hållits uppdaterade om detta och med tanke på hur få som faktiskt använde communityn gick detta ganska smidigt.

Migreringen

Och där nådde vi målet. När all gammal utdaterad Windows-teknik var utbytt kunde vi lämna en gammal (och väldigt bra men dyr) server med PHP5 som kostade oss 200 NOK i månaden, till en mer uppdaterad server med PHP7 och utan Windows som kostar 250 NOK i året (första året, sen 1000 i året). Detta hjälper oss väldigt att fortsätta satsa på guiderna och eventuellt utöka och växa på sikt. Det ska också ha hjälpt en del på farten på sidorna.

Så, mindre styr och jobb, och lägre pris. Även om vi gillat alla våra år hos gamla leverantören blev vi för små och det blev för mycket pengar för ett fritidsprojekt.

Själva migrering till nytt webbhotell gick smidigt … “smidigt”, eftersom jag råkade beställa migreringen samtidigt som jag tog en veckas påsk-semester och kunde då inte ladda upp alla filer på nytt webbhotell, så FFU låg nere i en vecka.

Vi kör ett konto med 10 databaser och kunde lätt via phpmyadmin exportera och importera all data. Det var så klart guiderna som tog mest tid, men vi hoppade över några gigantiska logg-databaser för att spara tid. Det tog en stund innan jag såg dessa log-databaser eftersom de ligger i vår multisite-installation som innehåller hundratals tabeller.

Alla filer (bilder etc) åkte upp med FTP. VI hade sedan tidigare förberett så mycket vi kunde och ordnat smartare struktur på alla mappar och filer, till exempel för resurser som nedladdningsbart material. Detta gjorde att vi bara kunde ta en massa filer lokalt på PCn och skicka upp över FTP. Detta stod och gick under en kväll och var efter cirka en timma färdigt.

När vi var igång på nytt webbhotell märkte vi att symlinks av plugins inte funkar, något gamla servern hade och som sparade massor av tid eftersom vi kunde dela plugins mellan WP-installationer. Vi får utforska alternativ. Supporten på nya webbhotellet är grym och har hjälpt oss massor i migreringen, så ska ta tag i detta vid tillfälle.

Nu

Nu kastar vi också ut community-login till höger uppe i TopNav (och efter all rensning är det nu bara en topnav att underhålla koden på, lyckligtvis). Inga spår av communityn finns kvar i koden, nästan, bara vår lilla “game over”-skärm som länkas till med text från vissa väl utvalda platser.

Vi byter också ikon för guiderna till en incirklad Moogle i FFU-blå. Samma ikon pryder nu också våra sociala medier. Den gamla galaxen (som skulle symbolesera “Universe” i FFUniverse) är nu ett minne blott. Sättet vi la upp Favicons i koden var också nästan 10 år gammalt, och där har mycket hänt, så vi gjorde ett ordentligt lyft i denna kod samtidigt. Resultatet är att FFU nu ger ett mer samlat uttryck, och det är kul. Klickar du dig runt på alla sidor ser du Moogle överallt, på alla guiderna har han en blå bakgrund, och på framsidan är hans ansikte inzoomat. Detta hjälper med att ge ett enhetligt FFU-uttryck men samtidigt att se skillnad om man har många flikar med FFU öppet.

Nästa steg

Nästa steg nu förutom att övervaka hur saker flyter på, är att kanske flytta eller slå ihop någon av våra tre mindre WordPress-installationer – root (www), Dev eller Om. Det är lite knöligt att ha tre olika installationer att hålla reda på, och efter Windows-serverns död behövs det ej vara så många olika (på grund av DNS-problematik och två olika servrar förut var vi tvungna att ha massa olika WP-installationer i olika subdomäner).

Vi ser också på att göra några justeringar på TopNav, som vi hade planlagt från starten men ej prioriterat. Och det är att kunna visa när någon guide eller nyhet är uppdaterad, direkt i TopNav. Vi kommer återkomma om det, men en JSON med all senaste info samlad från alla våra system är redan på plats och funkar på ny server.

Vart vi står i slutet av året vet jag inte, det hade varit kul med lite skribenthjälp på guider och nyheter, men också är jag sugen på att sätta upp någon form av forum på FFU. Jag saknar livet på sidorna vi fick av Communityn. Men vi får se. Tiden går fort och det är alltid massa smått som ska göras, och det är bara lite kvällstid då och då som sätts av till FFU. När det startades var jag student som satt dygnet runt (bokstavligen), nu är jag småbarnsfar med heltidsjobb.