I dessa dagar har vi rullat ut nye versioner av våra tre viktigaste kodbaser – designen till alla guiderna – theme-ffu2, till vårt plugin som ger oss TopNav och EndNavplugin-common, samt designen till guide-väljarentheme-light (det ligger också annan funktion och andra sidor där, så som “Senaste uppdateringarna“).

Detta har vi nu lanserat:

Theme Light

1.2.0 av theme-light – Theme Light är alla de där småsidorna på FFU som inte är guider, alltså startsidan, felsidor, lista över alla uppdateringar, och liknande. Theme Light har nu utvidgats stort för att ta över absolut allt som vi tidigare använde ASP classic och vår Windows-server till, detta är ett kritiskt steg för att kunna helt stänga ner den servern.

Theme light kan nu:

 • Visa vår 404 sida, ersätter den vi har på Windows-servern.
 • Visa RSS för alla uppdateringar på alla våra guider, ersätter den vi har på windows-servern. Vår gamla RSS för detta dirigeras nu hit.
 • Visa en community-template för när den stängs ner 1 mars. Ersätter communityn som ligger på Windows-servern.
 • Visa vår “välkommen”-sida där man väljer väg (guider, nyheter eller annat). Ersätter sidan vi har idag på Windows-servern.
 • Några andra mindre fixar:
  • Fixat länkar som ej funkade på uppdateringssidorna (namn och logo länkade ej till guiden på översikten).
  • Länk till RSS i toppen och botten på sidor som visar uppdateringar från bara en guide.
  • Förbättrad och modernare kod för hur titlar (<title>) hanteras på alla sidor. Lite småjusteringar återstår, men nu är det lättare att specialanpassa detta.
  • Alla spelloggor ligger nu i /logos/ istället för i /img/ som inte gav nån mening.

Theme FFU2

1.7.2 av theme-ffu2 – Theme FFU2 används för att visa alla våra guider, och innehåller således väldigt många olika mallar, och väldigt mycket kod. Vi har gjort några lyft här för att dels visa upp våra RSS-feeds bättre, och dels för att på sikt kunna ta bort kod för saker som nyare WordPress gör för oss.

 • Vid sista migreringen (FFX-2-sajten) la vi in några bildgallerier på det sätt WordPress öppnar för inne i admin, för att få testa systemet gott. Och det funkade så bra, men det såg helt trasigt ut. Vi har nu skrivit om koden för detta så att dessa gallerier ser ut och beter sig exakt som de gamla, fast i tillägg använder alt och title attributen på rätt sätt.
 • En liten orange länk till guidens RSS-feed på startsidan efter listan men nyheter.

Plugin Common

1.6.0 av plugin-common – Vårt FFU-plugin som ansvarar för att alla delar av sajten – trots olika design på sidorna – får TopNav, EndNav, och i övrigt ser ut och funkar likadant. Detta plugin har fått flera tillskott som gör att vi kan ta bort kod andra platser, eller flytta något bort från Windows.

 • Tagit över all koden för att lägga in uppdateringar (posts) som skrivs på guiderna i en egen databas som vi nu lagrar tillsammans med guiderna. Detta ger oss mer flexibilitet runt val av themes i framtiden, men mest gjordes detta för att säkra serverbyte – få allt bort från Windows.
 • En ‘ta mig till toppen’-knapp nede till höger på alla våra sidor som aktiverat den nya topnaven (just nu är det 100% av sidorna). Den animeras snyggt och kan användas för att komma till toppen på sidan snabbt när du är långt nede i en guide och läser.
 • Tagit över all kod för att skjuta in länkar till alla våra olika feeds på alla sidors <head>. Förut underhölls detta manuellt på alla sajter, nu ordnar pluginet det.

Vi är nu ett stort steg närmare att inte vara beroende av Windows-servern och 15 år gammal kod full av säkerhetsproblem som inte fixas. Nu återstår bara att stänga av communityn, och att flytta hela vårt www-område till den nya WordPress-server vi satt upp för att ta över med hjälp av alla utökningar i Theme Light.