fokus_ff7

Bild från gamla Paint Shop Pro-mallen

På FFUs nyhetssajt har vi något jag kallar för en fokusbild – “Fokus”. Denna skulle jag nu för första gången på många många år uppdatera genom att lägga in en ny bild där. För de flesta tillfällen (men tyvärr inte alla) av sånt här skapade jag mallar i Paint Shop Pro då jag designade sajten. Men jag har inte kvar det programmet längre utan använder uteslutande Photoshop. Så jag fick inte upp den filen som jag använt tidigare. Efter lite Googlande så testade jag lite olika program för att konvertera denna gamla fil (och flera andra), men de funkade inte.

Så det var bara att bita i det sura äpplet och designa allt från början igen. Samma fick jag göra med TopNav då jag skulle ändra i den. Stegen jag genomför är dock rätt identiska.

  1. Finn fram måttet på bilden på FFU
  2. Skapa en tom fil i Photoshop med detta mått
  3. Lägg ett vitt bakgrundslager
  4. Lägg en av bilderna från FFU ovanpå den (som eget lager)

Nu börjar det roliga. Efter det får jag steg för steg med effekter och lager återskapa precis det som syns i den platta JPG-bilden. För detta tillfälle var det flera små textsnuttar. De lägger jag då i ett lager över den platta bilden från FFU. Sen ändrar jag på storlekar, färger, och inställningar tills det ser nästan identiskt ut.

Så upprepar jag detta med andra element, så som skuggor, runda hörn, eller överliggande block med färg. På fokusbilderna har vi en bred horisontell vit linje som spelets titel ligger på. Den får jag stega mig igenom “opacity”-inställningen för att hitta rätt nivå. Sen gör jag samma med de tre lodräta svarta linjerna.

Här är det nu dags att skriva in spelets namn. Och där finner jag att fonten som jag använt förut – Long Tall Sally EEN – inte finns installerad på datorn. Jag har använt just den på all annan FFU-grafik, så jag vill helst ha just den. Googling efter andra FF-fonter visar inte helt lika bra resultat. Men jag finner fort min gamla goda font i mina gamla zip-arkiv. Men nu såg jag till att lägga den på ett smartare ställe på datorn =)

Nu börjar det ta sig. Bara en bild av Bravely Default behövs. Och det finner jag så klart lätt. Den lägger jag en “Shape” över, en fyrkant med rundade hörn. Jag Ctrl-klickar på den i lager-menyn för att kopiera rundningen. Sen skapar jag en Mask på bilden från Bravely Default och baserar den på den markering jag nyss gjort. Nu fick jag automatiskt runda hörn på denna bild. Detta underlättar väldigt nästa gång jag ska göra en likadan bild för då droppar jag bara in den i samma lager och får då automatiskt runda perfekta hörn.

fokus_bravely-default

Slutresultatet med Photoshop

Sist lite “Inner Glow” med svart ljus så hade jag nu en mall i Photoshop som är så gott som identisk med det flera år gamla Paint Shop Pro-originalet.

Nu är jag också duktigare på att spara alla dessa filer som “_TEMPLATE_xxx.psd” i samma mapp som de slutliga filerna sedan ligger. Då hittar jag mallarna mycket lättare.