Vår egeneutvecklade produkt Migrate 2 WordPress har nu körts för första gången helt från start till slut och faktiskt resulterat i något som fungerar! Sannerligen dess eldprov.

Jag crawlade alla sidor på vår gamla Final Fantasy 4-sajt. Migrate 2 WP matas med en länk till startsidan, sedan sköter koden resten. Den finner alla undersidor och sparar undan dem i databasen. Sen genomgås flera olika steg för att “tvätta” resultatet så att all gammaldags kod byts ut mot mer modern kod.

Systemet har också en sjukt smidigt funktion, speciellt för FF4-sajten, som går ut på att splitta stora sidor till flera små undersidor. Som Karaktärer-sidan för exempel. På gamla sajten ligger all text på en enda sida, detta önskar vi inte i vårt nya system. I Migrate 2 WP ordnar man detta enkelt genom att “flagga” ett visst mönster i koden som man delar upp en sida på. Alla gånger denna flagga hittas i koden så skapas en ny undersida. Så på bara en sekund får jag Karaktärer-sidan uppdelad till en unik sida per unik karaktär. Detsamma gjorde jag för Magier och Bossar.

Hela denna process, från start till slut, tog cirka 30 minuter! Jämför det med hur lång tid det skulle ta att manuellt behöva gå in på varje undersida, ta “Visa källa”, spara undan all kod i filer lokalt, och sedan manuellt utföra “tvätt”-jobbet. Tidsbesparingen är enorm!

Sista steget är att spara in alla sidor i WordPress-databasen. Just nu har jag problem med detta via externa servrar, så jag måste spara allt lokalt. Men då kan jag ändå på några få minuter gå in och göra en “Export all pages” och sedan importera i min existerande WordPress-installation på FFU.

Bang! Alla sidor är nu på plats, med all sin text. Busenkelt.

Det jag dock måste göra efter detta är att manuellt gå igenom alla sidor inne i WordPress och ändra på detaljer. Det kryllar av stavfel och andra gamla små missar som Migrate 2 WP inte kan hantera. Sen så är det så klart att systemet helt missar vissa saker, glömmer lite html, eller liknande. Detta uppdaterar man manuellt. Dessutom är det väldigt nice att få en visuell bekträftelse på att alla sidor ser bra ut (så man bör ändå gå igenom sida för sida). Men det går fort i förhållande till att få göra allt själv från scratch.

Ett stort problem just nu är dock alla bilder. De flyttas inte automatiskt, och troligen kommer de inte göra det i version 1.0 heller. Men Migrate 2 WP flaggar alla bilder med en CSS-class, som jag i WordPress kan göra stor och röd (så att den lätt syns). Så detta uppdaterar jag manuellt då sidorna gås igenom. Bilden måste laddas upp på nytt och placeras ut på riktigt ställe, men inte heller detta tar jättelång tid.

Beräknad tid på alla dessa justeringar i WordPress är kanske 2 timmar på FF4-sajten. Vilket är förhållandevis lite tid. Totalt sett är det en väldigt stor förbättring. Och i framtiden är det möjligt att Migrate 2 WP förbättras ännu mer. Det hade varit kul att till exempel ha det som ett eget WordPress-plugin och se om andra kunde ha nytta av det. Mig har det hjälpt enormt. Jag hade aldrig moderniserat de gamla Final Fantasy-sajterna utan det.